Artiștii trebuie susținuți!

scris cu creier

Epopeea creierelor mici și multe

scris cu creier

Artiștii trebuie susținuți! După mult timp, aseară m-am uitat la telejurnal. Pe ecran vorbea un mare artist în viață. Eu, spre rușinea mea, nu îl cunoșteam pe marele artist. Mi-a părut rău că sunt așa de ignorant și nu îl cunosc. Adică auzisem de el dar nu știam ce face concret.

Aseara, după mult timp, am privit la telejurnal. Un artist celebru cerșea bani. Actul de cerșetorie era executat corect, avea o poveste frumoasă, a la Filantropica, vorbea corect și precis. Spunea tare și răspicat că sunt vremuri grele pentru artiști.

Aseară m-am uitat la telejurnal. Un artist celebru cerșea. Dar își argumenta frumos actul de cerșetorie profesională, televizată. Spunea așa: banii cere îi cer eu, nu sunt de la statul român, sunt de la Uniunea europeană! Artiștii trebuie susținuți!

Eu nu știam că statul român are obligația să susțină o meserie liberală, liberă și independentă care îți dă un aer revoluționar. Un aer ce te înnobilează și îți aduce acele beneficii la care sclavagismul corporatist nu are acces. Fără șefi plictisitori, fără termene limită, fără stres. Dacă ești liber, fii liber! Munca acestor oamenii nu face obiectul articolului meu despre muncă, scris cu ochiul socialistului depășit de vremuri. Artiștii trebuie susținuți!

O mare problemă socială. Sunt vremuri grele pentru artiști.

Aseară mă uitam la telejurnal și mi-am dat seama că societatea în care trăim este una a contrastelor violente, este o societate a creierelor mici și multe care ne conduc. În această societate există o castă a meseriilor liberale în care au acces numai unii, selectați după criterii abstracte și pregătiți să lupte pentru a-și păstra beneficiile. Artiștii trebuie susținuți!

Aseară m-am uitat la telejurnal. Am identificat o mare problemă socială, de care nu eram conștient. Artiștii liberali, neîngrădiții, visătorii, flauărpauării. Am înțeles că trebuie să lupt pentru drepturile lor și voi lupta. Totuși dau un sfat: puteți realiza propriul magazin unde să vă vindeți creațiile.

Aseară m-am uitat la telejurnal și am înțeles că statul nu-și susține artiștii. Dacă mai sunt câțiva care se descurcă independent, ăia nu sunt artiști, sunt niște mediocri. Că există un zid e nepătruns. Că nu vreau să mai am vreodată contact cu lumea artistică autohtonizată brutal după interese personale.

Gata nu mă mai uit la telejurnal!

Author: Radu Chinta

Life is boring without illustration!

You may also like

Lasă un răspuns