Ce înseamnă să fii investitor în orașe mici

Moise

Investitor în suflet și istorie


Geoagiu Băi este o stațiune aflată într-o zonă superbă cu un potențial uriaș. Te lovești totuși de o mare problemă, după cam două zile îți vine să o iei razna de plictiseală. Dacă ești turist activ, nu pensionar la tratament, nu prea mai găsești multe de făcut după 2-3 zile de baie. E nevoie de un creier jucăuș. Un mai vechi colaborator al paginii noastre, Moise, se va lansa în afaceri sau nu, e totuși dispus să ne dea niște sfaturi, și visează la un Geoagiu Băi care să ne povestească istorie. În România anului 2019 parcă aerul e tot mai rarefiat. Urmează un interviu savuros. Doamnelor și domnilor… ce înseamnă să fii investitor în orașe mici?!

Cine sunt eu?

Vi-l prezentăm pe Moise…
,, După cum știți, eu sunt profesor de istorie. Iubesc istoria românilor dar sunt realist. În Geoagiu Băi se respiră istorie dar ca să o poți respira ai nevoie de cineva care să te îndrume. Să îți arate, să îți explice să îți ofere informația. Ceea ce aș vrea eu să fac este o îmbinare între agroturismul local și istoria locală pentru că acolo există vestigii din antichitatea romană chiar din momentul în care romanii au cucerit Dacia și influența lor ulterioară. Există drumul Roman pe o lungime de câțiva kilometri. Din păcate doar o lungime de aproximativ 240 m este decopertat.

Ce mai avem de văzut?

Mai avem Castrul Roman care se păstrează în condiții optime, la intrarea în Geoagiu -Sat dinspre Simeria. De dată ceva mai recentă avem un cimitir al evreilor unde există peste o sută de morminte. În localitate exista o comunitate destul de numeroasă de evrei care după implementarea regimului comunist au fost nevoiți să plece din zonă, cea mai mare parte în Israel. Biserica Rotonda este bine promovată și acum. Mă voi axa, așadar, pe crearea unor drumeții în legătură cu siturile arheologice menționate anterior și cu cele două lacuri, un lac glaciar și unul tectonic, apoi peștera de la Mada și Cetatea de la Ardeu”.

Sufletul și istoria nu rezolvă totuși o problemă mizerabil de reală. Banii. De unde pălăria mea o sa faci rost de bani?

În primul rând banii nu există, ei sunt o iluzie. O mare iluzie. Proiectele mele au, evident, nevoie de finanțare. O să fac totul cu bani puțini. Cu prieteni, cu muncă. Mă rog, nu e imposibil să fac totul chiar eu cu resursele mele. Poate voi fi susținut și de Primăria Geoagiu. Mai important decât banul este factorul uman, factorul climatic, toți factorii de decizie din localitate care mai au multe de făcut cum ar fi spații pentru o dezvoltare sportivă a celor care vin în stațiune. Să oferim și anumite terenuri unde să se practice sporturi pe lângă drumețiile pe care eu le propun.

Un om, o idee, un oraș. Ce are nevoie Geoagiu să fie atractiv? Mă gândesc că numai cu visători boemi trecuți de prima tinerețe nu putem rezolva totul.

istoric boem care fumează relaxat.

Terenuri de tenis de câmp, de tenis de masă, o sală de culturism adică activități de efort fizic. Apoi ar fi indicat să avem și o resursă prin care să putem oferi biciclete turiștilor, contra cost, pentru a se deplasa pe traseele pe care le-am menționat anterior. Toate astea ar creea un plus de venit pentru stațiune. Putem să conchidem că este nevoie și de o extindere a unor manifestări de ordin cultural care să permită celor care vin o diversificare pe plan cultural. Pentru a face din stațiunea Geoagiu Băi stațiunea mult dorită de către toți. În ceea ce privește boemul 40 years old, acesta e un mare visător cu zâmbetul mereu pe buze. El este un idealist frumos. Visează la un Geoagiu ca afară. Visează tu băiatule și mai trage un fum din țigară!

susține proiectul ilustrația

Author: Radu Chinta

Life is boring without illustration!

You may also like

Un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?